הזמנת כרטיסים
heb
הזמנת כרטיסים
arrow heb

מדוע מזון מתקלקל ואיך זה קורה?

תופעת קלקול המזון העסיקה את המין האנושי מאז ומתמיד וההתמודדות איתה היתה אתגר מתמיד ומקור לפתרונות יצירתיים.

צפה בסרטון

בזמני חירום, כמו למשל בזמן מגפת הקורונה, נוטים אנשים להצטייד בקופסאות שימורים – מזון שנשמר במשך תקופה ארוכה מבלי להתקלקל.

בסרטון זה נראה כיצד מייצרים קופסאות שימורים, ונבין מדוע המזון שבהן נשמר לזמן ארוך כל כך.

 

השעועית, ארוזה בתוך קופסאות השימורים הסגורות יחד עם הרוטב, מבושלת בתוך סירי לחץ ענקיים בטמפרטורה של 120oC בטמפרטורה זו חלה דנטורציה של חלבונים הנמצאים במיקרואורגניזמים שונים (חיידקים, נגיפים, פטריות וכו').לפניכם כמה היגדים על דנטורציה של חלבונים. בחרו בכל ההיגדים הנכונים: 

1.

בתהליך הדנטורציה קיפולי החלבון נפתחים.

 

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

2.

בתהליך הדנטורציה המבנה הראשוני והשניוני נהרסים.

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

3.

בתהליך הדנטורציה הקשרים הפפטידיים בין חומצות האמינו ניתקים.

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

4.

בתהליך הדנטורציה החלבון מאבד את המבנה המרחבי שלו, ולכן אינו יכול למלא את תפקידו בתא.

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

5.

בתהליך הדנטורציה המבנה השניוני והשלישוני נהרסים.

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

אילו סוגי קשרים ניתקים בזמן חימום החלבונים? בחרו בתשובות הנכונות. 

1.

קשרי ואן דר ואלס

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

2.

קשרי מימן

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

3.

קשרים אמידיים

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

4.

קשרי גופרית-גופרית

כל הכבוד! תשובה נכונה חלקית תשובה נכונה תשובה לא נכונה

ישנם מיקרואורגניזמים, כמו חיידקי E. coli, שהחלבונים שלהם מתחילים לעבור דנטורציה כבר ב-40 oC; וישנם מיקרואורגניזמים, כמו חיידקים שחיים במעיינות חמים, שהחלבונים שלהם מתחילים לעבור דנטורציה רק ב-70 oC. חימום לטמפרטורה של 120 oC מבטיח הרס של כל סוגי המיקרואורגניזמים במזון. מדוע ישנם מיקרואורגניזמים עמידים יותר לחום?

במיקרואורגניזמים שונים יש חלבונים שונים בעלי מבנה שונה, ולכן התנהגותם שונה בעת חימומם. במחקר גילו כי החלבונים הראשונים שמתחילים לעבור דנטורציה הם חלבוני מפתח – חלבונים שמעורבים בתהליכים רבים בתא, ושמשפיעים עליהם.

סרטון אינטראקטיבי

מדוע מזון בקופסת שימורים נשמר לזמן כל כך ארוך? ‒ סרטון אינטראקטיבי

הפעל סרטון
על הפעילות

בסרטון זה התלמידים צופים בסיור במפעל של חברת "היינץ" לייצור קופסאות שימורים של שעועית אפויה. התלמידים עונים על שאלות הקשורות לכימיה של חלבונים, המסבירה מדוע המזון בקופסאות השימורים נשמר במשך זמן רב, ולכן בזמני חירום, כמו למשל בזמן מגפת הקורונה, אנשים אוגרים קופסאות שימורים רבות במזווה.

מושגים

חלבונים, חומצות אמינו, מבנה ראשוני, מבנה שניוני, מבנה שלישוני, דנטורציה, סליל אלפא, משטח בטא