המחקרים החדשים ביותר: מהנשמדע 7/6/2025
ריקוד האוכל של הפלמינגו, בעקבות האמניוטים הקדומים ואור ירוק לנץ הצייד
מה חדש?
- ריקוד האוכל של הפלמינגו
- בעקבות האמניוטים הקדומים
- אור ירוק לנץ הצייד
ריקוד האוכל של הפלמינגו
ראיתם פעם פלמינגו אוכל? העוף הוורדרד עומד במים כשצווארו מפותל כלפי מטה ומקורו המעוקל טבול במים במהופך. הוא נוקש במקורו במהירות ואף מוציא את הראש החוצה מדי פעם. בזמן האכילה הוא גם מרים את רגליו בזו אחר זו, כמו בריקוד.
חוקרים מאוניברסיטת ברקלי חקרו את שיטת האכילה הזו בלהקת הפלמינגואים של גן החיות בנאשוויל, ונעזרו גם במודלים תלת-ממדיים. נמצא ששיטת האכילה הזאת, שבה הראש יוצר מערבולות אנכיות והרגליים מערבולות אופקיות, משתלבת עם מבנה צווארו ומקורו של הפלמינגו ומאפשרת לו ללכוד סרטנים זעירים ויצורי מים נוספים בתוך שרשרת של מערבולות שמביאה אותם היישר אל מקורו המשמש כמסננת. נקישות המקור המהירות שלו מעלות את קצב איסוף המזון שלו בערך פי שבעה. החוקרים מציעים לשאוב השראה מהפלמינגו כדי לבנות מכונות יעילות לניקוי מקווי מים מזוהמים בחלקיקים. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
קרן אור
החוקרים מציעים לשאוב השראה מהפלמינגו כדי לבנות מכונות יעילות לניקוי מקווי מים מזוהמים בחלקיקים. פלמינגו מסנן מזון במים | Ortega-Jimenez Et al. 2025
בעקבות האמניוטים הקדומים
עקבות מאובנים שהתגלו במזרח אוסטרליה חושפות כי האמניוטים – קבוצה שכוללת את היונקים, הזוחלים והעופות – הופיעו כ-40-35 מיליון שנה מוקדם יותר ממה שסברו עד כה.
לפני כ-390 מיליון שנה יצאו מהמים לחיים ביבשה היצורים הראשונים בעלי ארבע רגליים. בהמשך הם התפצלו לדו-חיים ולאמניוטים, והממצא החדש מצביע על כך שהפיצול אירע הרבה לפני מה שחשבו עד היום.
מיקום הממצא באוסטרליה מרמז עוד שההתפתחות של בעלי החיים היבשתיים התחילה בדרום כדור הארץ, ביבשת הקדומה שכללה את האזורים שהם כיום אוסטרליה, אפריקה, ודרום אמריקה, ולא בצפון כדור הארץ כפי שסברו עד עתה. החוקרים מוסיפים כי מסתמן שהתהליך האבולוציוני התקדם מהר יותר מהמשוער, וייתכן שטרם התגלו כל הפרטים הנחוצים כדי לפענח את התמונה השלמה של האבולוציה. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
מיכאלה צינקין
מסתמן שהתהליך האבולוציוני התקדם מהר יותר מהמשוער. ציור של אחד מבעלי החיים הראשונים שהלכו על היבשה | ויקמדיה, Dr. Günter Bechly
אור ירוק לנץ הצייד
כשהזואולוג ולדימיר דיינטס עצר ברמזור אדום בצומת בניו ג’רזי, הוא הבחין בתופעה מעניינת. עוף דורס מהמין נץ קופר (Astur cooperii) עף לידו קרוב לקרקע, במקביל לכביש, ואז פנה הצידה בחדות וצד ציפור מלהקה שנחה מעבר לכביש. כשהתופעה חזרה על עצמה גם בימים אחרים, הוא הסיק שמדובר באסטרטגיית ציד.
בתצפיותיו בצומת גילה דיינטס שהנץ נעזר בזמזם שאומר להולכי הרגל מתי הם יכולים לחצות את הכביש. לשמע הקול הוא צלל מאחורי טור המכוניות העומדות, שהסתירו אותו מהלהקה, ונעזר בהן כדי להתקרב בסתר לציפורים בלי להיראות ולשפר את סיכוייו לארוחה דשנה. בסופי השבוע, כשהתנועה הייתה דלילה, הנץ לא נצפה בסביבה. נראה שהטקטיקה משתלמת רק כשנוצר תור מכוניות ארוך.
“זה מראה את היכולת שלהם לקשר בין אירועים ולתכנן מראש”, אמר דיינטס. “אני חושב שהתצפיות שלי מראות שהניצים האלה שורדים ומשגשגים בסביבות מורכבות, בין השאר בזכות חוכמתם”. לקריאה בהרחבה (באנגלית). למאמר (באנגלית).
אלכסנדרה אברוטין
מסתתר מאחורי טור המכוניות ונעזר בהן כדי כדי להתקרב בסתר לציפורים שהוא צד. נץ צעיר במארב | Vladimir Dinets