הזמנת כרטיסים
he
הזמנת כרטיסים
arrow he
רפואה ופיזיולוגיה חדשות מדע

כולרה ביבוא אישי: מחלות ללא גבולות

החצבת ממשיכה להתפשט בעולם וגם בארץ, ואישה בישראל נדבקה בכולרה ממים שהגיעו מאתיופיה. מחלות מסביב לעולם
Getting your Trinity Audio player ready...

כולרה בישראל

מחלת הכולרה היא מחלה חיידקית של מערכת העיכול, שגורמת לשלשולים קשים, להתייבשות, ובהיעדר טיפול רפואי הולם עלולה גם להוביל למוות. החיידק הגורם למחלה נקרא ויבריו כולרה (Vibrio cholerae), וכמו בעוד מחלות של מערכת העיכול, הוא מופרש מגוף החולים דרך הצואה. ההדבקה מתבצעת דרך הפה, בדרך כלל בשתיית מים מזוהמים, ולכן נפוצה במדינות בהן לתושבים אין נגישות למי שתיה מטופלים ואיכותיים, ומערכות הביוב שלהן כושלות. במדינות מערביות עם הפרדה נאותה בין מי ביוב למי שתייה, לעומת זאת, אנחנו כמעט ולא רואים מקרים של כולרה. כמובן, אם אנשים מתעקשים לשתות מים מזוהמים שיובאו ממדינה מוכת כולרה למדינה המערבית שלהם, הם עלולים להידבק במחלה.

זה בדיוק מה שקרה לאחרונה לאישה בישראל, ששתתה “מים קדושים” מבאר באתיופיה שלמימיה יש, לכאורה, סגולות מרפא. חיידקי הכולרה שבמים שרדו כל הדרך עד לישראל והדביקו את הצרכנית. נראה שזו אפילו לא הפעם הראשונה שדבר כזה קורה. בחודשים האחרונים כמה אנשים באירופה חלו במחלה בעקבות שתיית מי הבאר “הקדושים”. לפחות בישראל אין סכנה אמיתית להתפשטות של המחלה, מאחר שתשתיות הביוב ומי השתיה שלנו פועלות היטב, ומפוקחות באופן קבוע על ידי הרשויות.

מחלת הכולרה ניתנת למניעה על ידי חיסון, ועל ידי הקפדה על שתיית מים מטוהרים כשנוסעים לארצות בהן יש התפרצויות של המחלה, או באופן כללי, לארצות בהן אין תשתיות מים טובות. המקרה הזה מלמד אותנו גם עד כמה חשוב לא לצרוך מים ומזון ממקור מפוקפק, אפילו אם יש אמונה בסגולותיהם – לחיידקים לא אכפת במה מאמינים האנשים שבולעים אותם.

ההדבקה מתבצעת דרך הפה, בדרך כלל בשתיית מים מזוהמים, ולכן נפוצה במדינות בהן לתושבים אין נגישות למי שתיה מטופלים ואיכותיים. אילוסטרציה של חיידקי כולרה יוצאים מהברז | Shutterstock, Kateryna Kon
ההדבקה מתבצעת דרך הפה, בדרך כלל בשתיית מים מזוהמים, ולכן נפוצה במדינות בהן לתושבים אין נגישות למי שתיה מטופלים ואיכותיים. אילוסטרציה של חיידקי כולרה יוצאים מהברז | Shutterstock, Kateryna Kon

חצבת בישראל – ובעולם

לפי דיווח של וואלה, תינוקת בת שבעה חודשים אושפזה במחלקת טיפול נמרץ לאחר שנדבקה בחצבת מהמטפלת הלא מחוסנת שלה, שהגיעה לעבודה למרות שכבר הפגינה את תסמיני המחלה. גם התינוקת עצמה לא הייתה מחוסנת עדיין, שכן החיסון הראשון נגד חצבת ניתן בגיל שנה. עם זאת ניתן בדרך כלל למנוע את המחלה גם אצל תינוקות שטרם חוסנו, אם ידוע שנחשפו לחולה. ניתן לחסן החל מגיל חצי שנה בחיסון הפעיל, ועוד לפני כן ניתן לתת לתינוקות חיסון פסיבי שיגן עליהם לתקופה קצרה, וימנע מהמחלה להתפתח. לכן חשוב במיוחד, בכל מקרה של חשד לחשיפה, לפנות לסיוע רפואי דחוף כדי למנוע סבל מיותר וסכנת מוות. התינוקת היא המקרה החמישים של המחלה בישראל בשבועות האחרונים, אך לא היחידה שהגיעה לטיפול נמרץ. לפחות חמישה ילדים אחרים שהו או שוהים במחלקה בגלל חצבת.

בטקסס מספר מקרי החצבת הגיע לאחרונה ל-718. נראה שיש שם האטה בהדבקות, או לפחות בדיווחים על תחלואה לרשויות. מספר זה הוא חלק מ-1024 מקרים מאומתים שנספרו לאחרונה ב-31 מדינות שונות בארצות הברית. 92 אחוזים מהחולים קשורים לאחת מ-14 התפרצויות שונות של מחלת החצבת במדינה זו. בקנדה העפיל מספר החולים הידועים ל-1,846, נכון לתחילת חודש מאי, כשעיקר התחלואה באונטריו ואלברטה.

בכל מקרה של חשד לחשיפה, לפנות לסיוע רפואי דחוף כדי למנוע סבל מיותר וסכנת מוות. רופא בודק ילד חולה בחצבת | Shutterstock, fotohay
בכל מקרה של חשד לחשיפה, לפנות לסיוע רפואי דחוף כדי למנוע סבל מיותר וסכנת מוות. רופא בודק ילד חולה בחצבת | Shutterstock, fotohay

ה-CDC פרסם את רשימת עשר המדינות המובילות במספר מקרי החצבת, לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי. בראש נמצאת תימן ואחריה פקיסטן, הודו, אפגניסטן, אתיופיה וקירגיסטן. גם מדינה אירופאית אחת הסתננה לרשימת מדינות העולם השלישי מוכות החצבת: רומניה, עם אלפי חולים מאז תחילת השנה. את הרשימה סוגרות תאילנד, אינדונזיה וניגריה.

גם באוסטרליה, שהיא מדינת עולם ראשון עם מדיניות חיסונים קשוחה, יש כבר מעל 70 מקרי חצבת מאז תחילת השנה, יותר מבכל 2024 והמספר הגבוה ביותר מאז ההתפרצות של 2019.

החצבת, אם כך, נמצאת כעת כמעט בכל מקום בעולם, וכל מי שעולה על מטוס ועובר בשדות תעופה עמוסים נמצא בסכנת הדבקה. כעת כשחופשות הקיץ מתקרבות, חשוב להקפיד שכל הטסים יהיו מחוסנים כפי שמצבם הבריאותי מאפשר. ניתן להקדים את המנה השנייה של החיסון לילדים מתחת לגיל שש במקרה של נסיעה לחו”ל, וניתן גם לתת חיסון לתינוקות החל מגיל שישה חודשים. במקרה זה לא יספרו את מנת החיסון הזו, והתינוקות יחוסנו כרגיל בגיל שנה כאילו זה החיסון הראשון.

תכנים נוספים עבורך

תקופת הזפת

מחקר חדש חושף מבנה בן 65 אלף שנים, שבו לטענת החוקרים השתמשו ניאנדרטלים כדי לייצר זפת

calendar 22.12.2024
reading-time 4 דקות

נגיפי פפילומה נגד סרטן העור

במחקר חדש התברר שנגיפי פפילומה שחיים באופן טבעי על פני העור, עוזרים למערכת החיסון לאתר תאים טרום־סרטניים – ולמגר אותם

calendar 3.1.2025
reading-time 4 דקות

מיליונים לחלל בנגב

החברה הישראלית Creation-Space גייסה 2.5 מיליון דולר לתוכנית המאיץ, שבה היא מקדמת חברות הזנק עם טכנולוגיות לשימוש בעומק החלל

calendar 17.2.2025
reading-time 4 דקות