המחקרים החדשים ביותר: מהנשמדע 10/5/2025
העטלפים שלומדים, לגדל נתח עוף שלם – במעבדה, הדינוזאור שלא אמור להיות שם, הזחל הרעב והמחופש וגלדיאטורים מול אריות – הראיות

10 מאי 2025
|

4 דקות
|
רוצים לקבל את חדשות המדע ישירות לנייד?
הצטרפו למהנשמדע בוואטסאפ או בטלגרם
מה חדש?
- העטלפים שלומדים
- לגדל נתח עוף שלם – במעבדה
- הדינוזאור שלא אמור להיות שם
- הזחל הרעב והמחופש
- גלדיאטורים מול אריות – הראיות
העטלפים שלומדים
עטלפי הזיזף היבלתי (Trachops cirrhosus) צדים חרקים, אבל לא רק: הם משלימים את מזונם בצפרדעים וקרפדות, וכדי למצוא אותן מתבייתים על קריאות החיזור של הזכרים בעונת הרבייה. הם גם יודעים להבדיל בין הקריאות השונות: להגיב במקרה שמדובר במין אכיל, ולהתעלם ממינים רעילים.
במחקר חדש, חוקרים בדקו אם העטלפים נולדים עם הידע שמאפשר להם לזהות מינים רעילים, או לומדים אותו במהלך חייהם. הם תפסו עטלפים בוגרים וצעירים, ובחנו את תגובותיהם לקריאות מוקלטות של מינים שונים של דו-חיים. בעוד הבוגרים נשארו אדישים לקריאות של המינים הרעילים, הצעירים דווקא הגיבו להן, לעיתים בצורה חזקה יותר מאשר לקריאות של המינים האכילים. אחד מהם אף ניסה לתקוף את הרמקול.
“זה אומר שהצעירים צריכים ללמוד, כנראה מתוך ניסיון אישי, שהקריאות האלו לא מעידות על ארוחה טובה”, אמר לוגאן ג’יימס, שהוביל את המחקר, לנשיונל ג’יאוגרפיק. היכולת ללמוד מעניקה לעטלפים גמישות, ומאפשרת להם להסתגל במהירות לאזורים חדשים ולמיני טרף שלא הכירו. לכתבה באתר.
יונת אשחר
"הצעירים צריכים ללמוד, כנראה מתוך ניסיון אישי", אילו קריאות מעידות על ארוחה, ומאילו עדיף להימנע. עטלף עט על צפרדע | Merlin Tuttle
לגדל נתח עוף שלם – במעבדה
חוקרים מאוניברסיטת טוקיו הצליחו לייצר במעבדה חתיכת עוף שלמה מתרבית תאים, בגודל של שניצלון.
בשר מתורבת הוא בשר שמגדלים באופן מלאכותי מתאים שנלקחו מבעלי חיים בלי להרוג אותם בהם. מדובר בתעשייה שצומחת במהירות, וכבר יש חברות שמשווקות בשר כזה למאכל, בישראל ובמדינות נוספות. עם זאת, עדיין קשה מאוד לגדל תאים רבים יחד לרקמה שלמה אחת. רוב נתחי הבשר המתורבת כיום משלבים יחד חתיכות של כמה סוגי תאים, למשל בעזרת דבק אכיל או בהדפסה בתלת-ממד, ולכן צורתם ומרקמם אינם דומים לבשר הרגיל.
במחקר החדש, החוקרים יצרו מערכת של צינורות דקים וחלולים שמשולבת בצורה אחידה בין תאי הבשר ומובילים חמצן וחומרי הזנה לתרבית, בדומה לכלי דם בגוף חי. ההזנה המשודרגת אפשרה לרקמות הבשר לגדול טוב יותר ולהגיע לגודל של נתח שמתאים לאכילה בלי צורך בהדבקה והרכבה. החוקרים מקווים שבעתיד יתאפשר להשתמש במערכת ההזנה שפיתחו גם לצרכים רפואיים, למשל לגידול רקמות ואיברים להשתלה. לקריאה בהרחבה (באנגלית). למאמר (באנגלית).
אלכס אברוטין
הזנה המשודרגת אפשרה לרקמות הבשר לגדול טוב יותר ולהגיע לגודל של נתח שמתאים לאכילה. נתח בשר עוף מתורבת | Shoji Takeuchi, The University of Tokyo
הדינוזאור שלא אמור להיות שם
חוקרים בקנדה גילו עקבות מאובנות של אנקילוזאור בעל שלוש אצבעות המייצג מין חדש ולא מוכר – וזה בלבל אותם לגמרי.
האנקילוזאורים היו דינוזאורים אוכלי עשב בעלי גוף משוריין ולוחות עצם בולטים. המין החדש, שנקרא Ruopodosaurus clava, הגיע לאורך של 6-5 מטרים, מניתוח העקבות עולה שהוא חי באמצע תקופת הקרטיקון, לפני 94-100 מיליון שנה. עד כה מדענים סברו שהאנקילוזאורים בעלי שלוש האצבעות נכחדו מצפון אמריקה בתקופה הזאת. פרט לעקבות, כל הראיות לקיומם באזור מתוארכות לתקופות קדומות יותר, או לעשרות מיליוני שנים אחרי כן. פער הזמנים הגדול הזה הוביל מדענים רבים לשער שהם נכחדו מהיבשת למשך זמן רב, עד שקרוביהם היגרו לשם מחדש מאסיה. הממצאים החדשים מאתגרים את ההשערה הזאת, מציתים כיווני מחקר חדשים ומצמצמים את הפערים הקיימים בציר הזמן הפרהיסטורי. לקריאה בהרחבה (באנגלית). למאמר (באנגלית).
אלכס אברוטין
הממצאים החדשים מאתגרים את ההשערה המקובלת, לפיה האנקילוזאורים בעלי שלוש האצבעות נכחדו מצפון אמריקה בתקופה הזאת. ציור של אנקילוזאור | Mark Garlick / Science Photo Library
הזחל הרעב והמחופש
על צלע הר יחיד באי אואהו בהוואי נמצא זחל טורף ממין ייחודי, העוטה חלקי איברים של טרף. זחלי העשים חיים בחללים בעצים ובסלעים, שבהם עכבישים בנו רשתות. הם ניזונים משאריות הטרף של העכביש, ולעתים זה מזה; אוספים את החלקים הלא אכילים – כגון רגליים וכנפיים; ובוררים את החלקים שבדיוק בגודל המתאים למעטה. אם החלקים גדולים מדי הזחלים מכרסמים אותם לגודל המתאים. לאחר בחירת החלקים הם מצמידים אותם זה לזה בעזרת משי, כהסוואה מפני העכביש שעל רשתו הם חיים. “זה סיטואציה של לקשט או למות” מסביר דן רובינוף (Rubinoff) בראיון ל-Science news, חוקר החרקים שזיהה את הזחלים הנדירים בהוואי. הזחלים מאכלסים את איי הוואי מיליוני שנים, אך עתה נותרה רק אוכלוסייה קטנה שלהם והם נמצאים בסכנת הכחדה. החוקרים מקווים שהבנת מנגנון ההישרדות של הזחלים תוכל גם לעזור להציל אותם. לקריאה בהרחבה (באנגלית). למאמר (באגלית).
מאי שדה
הזחל מכסה את עצמו בשאריות טרף. מעטים מחלקי חרקים מתים | צילום: Rubinoff lab, Entomology Section, University of Hawaii, Manoa
גלדיאטורים מול אריות – הראיות
לפני כעשרים שנה, במהלך שיפוץ, התגלה שלד אדם קבור בחצר של בית באנגליה. בירור נוסף חשף במקום בית קברות קדום מהתקופה הרומית, ובו שרידיהם של גברים צעירים. לפי גילם, סוג הפציעות ודרך הקבורה שלהם הסיקו הארכיאולוגים שאלה גלדיאטורים שמתו בזירה לפני כ-1,800 שנה. על עצמות האגן של אחד השלדים נמצאו נקבים שלא היה ברור מה מקורם. כעת הראו חוקרים שאלה כנראה סימני נשיכה של אריה.
החוקרים אספו מגני חיות עצמות שהותירו טורפים גדולים אחרי שאכלו, כדי ללמוד איך נראים סימני הנשיכה שלהם. הם יצרו מפה תלת-ממדית עם תבניות הנשיכה המדויקות של כל מין טורף שנבדק, והשוו אותה למפת הסימנים שעל השלד. ההתאמה הקרובה ביותר היתה לאריה, אך נראה שהנשיכה עצמה לא הייתה קטלנית. “אנחנו חושבים שמשהו אחר הכניע אותו קודם ורק אז הגיע האריה, נשך וגרר אותו משם”, אמר ד”ר טים תומפסון, שהוביל את המחקר. זו הראיה המוחשית הראשונה, מחוץ לאמנות ולכתב, לכך שגלדיאטורים אכן נלחמו נגד חיות טרף. לקריאה בהרחבה (באנגלית). למאמר (באנגלית).
אלכס אברוטין
Marble-relief-with-lion-and-gladiator: הראיה המוחשית הראשונה, מחוץ לאמנות ולכתב, לכך שגלדיאטורים אכן נלחמו נגד חיות טרף. גלדיאטור נלחם באריה: תבליט שיש | The Trustees of the
רוצים לקבל את חדשות המדע ישירות לנייד?
הצטרפו למהנשמדע בוואטסאפ או בטלגרם