משחר ההיסטוריה נשאו בני האדם את עיניהם אל הרקיע, והעלו לא מעט השערות בדבר מקור הכוכבים: החל במיתוסים על אלים או על נשמות, וכלה בהבנה שמדובר בכדורי גז לוהטים ורחוקים מאוד. כשצופים בכוכבים אי אפשר לפספס את הנצנוץ המהפנט שלהם, אבל האם אי פעם תהיתם למה זה קורה? לפני שנענה על השאלה הזו, נחזור כמה צעדים אחורה.
מי אתם, כוכבים?
אם נסתכל על שמי הלילה מתוך העיר נראה עשרות נקודות אור, ואם נרחיק למקום חשוך מספיק נוכל לראות אפילו אלפי נקודות מנצנצות. חלק מהאור מגיע מכוכבי לכת, מגלקסיות או מערפיליות, אבל מקורן של רוב הנקודות באור שמגיע מכוכבים או מצבירי כוכבים. כוכבים, שנקראים גם שמשות בהקשר האסטרונומי, הם כדורי גז עצומים בגודלם – כמו השמש שלנו. כמעט כל הכוכבים שאנחנו רואים הם שמשות שנמצאות הרחק מאיתנו. הם נבדלים זה מזה בגודל שלהם, בחומרים שמהם הם עשויים, בגילם ובטמפרטורה שלהם. כוכבים עשויים בעיקר מגז מימן, שהוא החומר הקל ביותר בטבע. בליבת הכוכב המימן כל כך חם ודחוס, עד שרביעיות של אטומי מימן נוטות לחבור יחד ליצירת גז אחר, הליום. התהליך הזה נקרא היתוך גרעיני, ובזמן התרחשותו משתחררת כמות אדירה של אנרגיה. אור הכוכבים שאנחנו רואים הוא התוצאה של פליטת האנרגיה הזו.
בשונה מכוכבים, בכוכבי הלכת לא מתרחש תהליך ההיתוך הגרעיני. הם לא מייצרים אנרגיה בכוחות עצמם, אלא מקבלים אותה מהכוכבים שלהם. כדור הארץ, למשל, מקבל אנרגיה מהשמש, בצורת אור וחום, ולא מייצר אנרגיה בתהליך פנימי בליבתו.